Heeft u deze e-mail niet goed ontvangen, klik dan hier voor de online versie

Nieuwsbrief DividendRadar (prospects)
Voortdurend de beste Dividend Aandelen in het vizier Abonneer u op de gratis nieuwsbrief

 

Het land van innovatie

Eric Poelmann 
Na een kleine dip zijn de indices in Amerika weer in stijgende lijn. Meest opvallend was daarbij de S&P500 die voor het eerst boven de 2000 uit kwam. En dat is factor 3 vergeleken met de start van het herstel in maart 2009. Ik vind dat best indrukwekkend, zeker als we in aanmerking nemen dat veel analisten ons hebben verteld, dat de beurzen rijp zijn voor een flinke correctie. Maar zoals zo vaak, gebeurt dan het tegenover gestelde. De Amerikaanse beurzen marcheren gewoon verder omhoog. De vraag rijst waarom we geen correctie van betekenis zien. Moeten we ons geen zorgen maken over de piek op de beurzen? Zien we geen bubbel in de aandelenkoersen? Het antwoord kan duidelijk zijn: Nee! Dat de beurzen in Amerika al lang geen correctie van betekenis hebben laten zien, betekent nog niet dat we ons als beleggers zorgen moeten gaan maken. We hebben nog helemaal geen bubbel op de beurzen en van een euforie is nog lang geen sprake.

Geen interesse
Op straat, bij de kapper of in de taxi hoor je niemand over het feit, dat de koersen flink gestegen zijn en dat we een graantje moeten meepikken van de koersstijgingen. Dit in tegenstelling tot 1999, toen iedereen in de tech aandelen moest om de slag niet te missen. En ondanks de recordstanden zijn de beurzen in Amerika geen voorpagina nieuws. Een echte bubbel gaat gepaard met een manie. Iedereen wil meedoen, vooral de kleine belegger. Die leent geld om ook nog wat aan de bubbel te verdienen en daarvan is geen sprake. Dat zien we nu niet. Wie zijn ogen de kost geeft, kan vaststellen dat de kleine belegger geen enkele interesse heeft over wat er op de beurs gaande is. Gallup heeft een onderzoek gedaan, waarbij is vastgesteld dat maar 7% van de Amerikanen zich bewust is van het feit, dat de beurzen vorig jaar 30% gestegen zijn. Als je dus al van een manie kan spreken, dan is het er één van apathie.

Amerika het meest innovatief
De gewone burger heeft hele andere zorgen. Die wil van zijn schulden af en heeft moeite om rond te komen van zijn inkomen. Terwijl de media vol staan over de Oekraïne, ISIS en de Gaza oorlog, weten de meeste burgers niet of nauwelijks dat de Amerikaanse beurzen op een record stand staan. Dus van een bubbel kunnen we echt niet spreken. Een reden waarom het zo goed gaat op de beurs is de wederopstanding van de innovatie in Amerika. Na innovators als Benjamin Franklin, Tomas Edison en Henry Ford kwamen Bill Gates en Steve Jobs. Wat al die uitvinders gemeen hebben, is dat ze met iets nieuws kwamen of iets perfectioneerden, dat de wereld veranderde. Deze innovatie gaf Amerika een leidende rol in de wereld en dat gaat ook nu verder. Niet alleen dankzij de grote uitvinders, het zijn ook de ondernemingen die aan de innovatie een bijdrage leveren. Een recente studie van Thomson Reuters toonde aan dat 45 van de 100 meest innovatieve ondernemingen in de wereld in Amerika gevestigd zijn, gevolgd door Japan met 28. En China heeft in de top 100 lijst geen enkele onderneming genoteerd staan. Dat land heeft, net als een aantal landen in Zuid-Amerika, het voordeel dat het goedkope arbeid kan leveren, maar in termen van expertise en innovatie staat Amerika ver bovenaan.

Beleggers profiteren volop mee!
Nog maar zes jaar geleden bijvoorbeeld, maakte Amerika zich zorgen over de energievoorziening, maar de innovatiedrift van de olie-industrie heeft dat beeld dankzij horizontaal boren naar olie en gas totaal veranderd. Een bedrijf als Occidental Petroleum bijvoorbeeld, haalde in het tweede kwartaal in Amerika een olieproductie van 278.000 vaten per dag. Dat was 21% meer dan een jaar geleden en dat laat zien hoe innovatie de economie van het land voortstuwt. Een ander voorbeeld is Intel. Terwijl veel beleggers dachten, dat Intel zijn grootste tijd gehad had nu de PC op zijn retour is, werkte het bedrijf aan een chip voor mobieltjes en kwam kort geleden met verrassende omzetresultaten en een flinke koersstijging. En de innovatie gaat veel verder dan de technologie ondernemingen. Neem Alcoa, de grootste producent van Aluminium. De onderneming gaat de wereld van de auto-industrie op zijn kop zetten door innovatie te leveren, waarmee auto’s compleet van aluminium gemaakt gaan worden. Zo komt Ford volgend jaar met een pick-up, die helemaal van aluminium gaat zijn. Al deze ontwikkelingen geven mij de overtuiging dat de beurzen in Amerika nog wel even zullen doorstijgen. De innovatie is de motor achter deze ontwikkeling. En beleggers profiteren daarbij niet alleen van koersstijgingen, want al deze innovatieve bedrijven keren een niet onbelangrijk deel van hun winsten via dividend aan hun aandeelhouders uit.

 Share this page

Hartelijke groet,

Eric Poelmann 

 

Over DividendRadar  |   Privacy  |   Disclaimer  |   Contact
Wilt u geen mailings van DividendRadar meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden
Let op: Dividendradar.nl publicaties zijn uitsluitend bedoeld ter informatie. De informatie in onze publicaties en adviezen m.b.t. beleggingsposities, worden verstrekt op basis van betrouwbaar geachte bronnen en gegevens, maar zijn niet vrij van risico. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Uw gegevens vallen onder de Wet Persoonsregistratie. Dividendradar.nl verplicht zich uw persoonsgegevens uitsluitend voor eigen doeleinden te gebruiken en niet door te geven aan derden.